Burial Rites av Hannah Kent

17333319

Titel: Burial Rites (sv. titel En mörderska bland oss)

Författare: Hannah Kent

Utgivningsår: 2013

Originalspråk: Engelska

 

Island år 1829. Agnes Magnúsdottír har blivit dömd till döden för mord och på grund av överfulla fängelser placeras hon i väntan på avrättning hemma hos en helt vanlig isländsk familj. Familjen är till en början mycket missnöjda med att hysa en mörderska under sitt tak, men allteftersom att Agnes historia vecklas upp börjar flera i familjen tina upp. Det är egentligen inget klassiskt mördarmysterium även om ett mord är centralt i handlingen, och om man letar efter det är det lika bra att skippa Burial Rites.

Den här boken skapar en fantastisk atmosfär med det karga, isländska landskapet som bakgrund, och miljöbeskrivningarna är mycket bra, de skapar mycket känsla utan att vara särskilt långa. Det är en enkelt men elegant skriven bok som går fort att läsa och som jag tror tilltalar en bred publik. Jag kommer lätt att hålla utkik efter Hannah Kents framtida böcker, för om hon fortsätter skriva lika bra kommer det garanterat att bli många fler.

Författaren Hannah Kent är från Australien (!) och bokens originalspråk är engelska, men som svensk känns det faktiskt lite bakvänt att läsa en bok full med isländska namn och ord på engelska. Alla andra böcker om Island som jag har läst har jag läst på svenska och de isländska orden känns mycket mer naturliga i svenskan än engelskan. Kanske är det för att svenskan och isländskan är närmare besläktade än engelskan och isländskan. Det här är absolut ingen kritik mot boken eller författaren utan bara en observation. Det är kanske därför inte helt dumt att läsa den svenska översättningen av boken även om man som jag i regel läser engelska böcker på originalspråk, om man nu reagerar på sådana saker.

En mycket välskriven bok med unik handling som varmt rekommenderas. Jag har aldrig varit på Island och vet ingenting om personerna och händelserna som boken delvis är baserad på, men det känns som att författaren har gjort ordentliga efterforskningar, vilket är extremt viktigt om man ska skriva en bok som inte bara utspelar sig i en annan tid på en främmande plats, utan också är verklighetsbaserad.

Mer om boken

Läs mer på Goodreads

Köp boken på svenska hos Bokus eller Adlibris

Köp boken på engelska hos Bokus, Adlibris eller Book Depository

2 thoughts on “Burial Rites av Hannah Kent

    • Kul! Jag tycker alltid att det är extra roligt när man hittar debutförfattare som man gillar, för då har man varit med från början och kan följa dem allteftersom de kommer ut med nya böcker.

Leave a comment