If I Stay av Gayle Forman

6990472

Titel: If I Stay (sv. titel Om jag stannar)

Författare: Gayle Forman

Andra böcker i samma serie: #2, Where She Went (sv. titel När jag lät dig gå)

Utgivningsår: 2009

Originalspråk: Engelska

Efter att ha läst Gayle Formans Just One Day och Just One Year var jag nyfiken på hennes andra duo, If I Stay och Where She Went som så många verkar tycka så mycket om. Jag började läsa den här boken utan att veta särskilt mycket om handlingen, men till skillnad från hennes andra två böcker där läsupplevelsen kretsar mycket kring handlingen så är det känslorna som är i fokus i If I Stay.

Mia är sjutton år gammal och står vid ett vägskäl i livet utan att veta vilken väg hon ska ta. Ska hon satsa ordentligt på cellon och börja på det prestige Juillard i New York efter studenten och lämna kvar pojkvännen Adam hemma i Oregon? Är det ens värt att hoppas att en relation mellan två tonåringar ska överleva ett långdistansförhållande?

En snöig vinterdag i bilen tillsammans med sin familj förändras allt. Det går så fort att Mia inte hinner tänka men helt plötsligt befinner hon sig utanför det som en gång var familjens bil och ser hennes föräldrar och lillebror ligga medvetslösa i snön. Och sedan ser Mia sin egen kropp i en snödriva några meter bort och får bevittna hur ambulanspersonal anländer till platsen och skyndar iväg med hennes kropp till sjukhuset.

Boken växlar mellan nutid när Mias kropp är medvetslös och hon ser hur släktingar och vänner kommer och besöker henne, och minnen som ger läsaren en bild av vem Mia är. Man får på så vis också stifta bekantskap med Mias föräldrar som är mycket välskrivna och genomtänkta för att vara YA-föräldrar. Båda Mias föräldrar har riktiga personlighetsdrag och spelar en viktig roll i boken, så pluspoäng för det Gayle Forman.

Som jag nämnde tidigare så är det inte en bok som bygger så mycket på handlingen utan snarare karaktärer och känslor, och därför får man vara beredd på att tempot inte är särskilt högt. Men med lite tålamod får man ta del av en fantastiskt fin och sorglig bok som lätt förtjänar alla hyllningar den får.

Slutligen vill jag också säga att min utgåva av boken har ett citat från en recension i USA Today på framsidan där det står “for fans of Stephenie Meyer’s Twilight”. Jag vill bara upplysa om att den här boken har ungefär lika mycket gemensamt med Twilight som Harry Potter – alltså i princip ingenting alls. Så låt inte det konstiga citatet avskräcka dig från att läsa den här boken.

Mer om boken

Läs mer på Goodreads

Köp boken på engelska hos Bokus, Adlibris eller Book Depository

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s