The Little Stranger av Sarah Waters

6550482

Titel: The Little Stranger (sv. titel Främlingen i Huset)

Författare: Sarah Waters

Andra böcker av samma författare: Fingersmith, The Night Watch, Tipping the Velvet, Affinity, The Paying Guests (kommer ut i september 2014)

Utgivningsår: 2009

Originalspråk: Engelska

The Little Stranger utspelar sig under sent 40-tal på den engelska landsbygden. Huvudpersonen är Dr Faraday, en nästan medelålders, ensamstående distriktsläkare som lever ett ganska enkelt, repetitivt liv tills den dag han blir kallad till Hundreds Hall, ett stort gods i grannskapet som är hem till den hemlighetsfulla familjen Ayres.

Dr Faraday minns husets glansdagar från sin egna barndom, men många år har gått sedan dess och Hundreds Hall har förfallit. Människorna som bor på Hundreds Hall, Mrs Ayres och hennes två vuxna barn Caroline och Roderick, är med sina överklassmanér fast i en svunnen tid medan resten av världen fortsatt utan dem. Men det är något på Hundreds Hall som inte står rätt till, och det är inte bara en familj som ser ett en gång storslaget hus förfalla, och den tidens värderingen med det. Allteftersom blir Dr Faraday alltmer involverad i familjen Ayres, och det dröjer inte länge förrän saker och ting börjar hända…

Det är en mycket välskriven bok och det märks så väl att författaren kan sin sak, allt är oerhört väl utfört. Min enda lilla kritik är att slutet inte är riktigt så hisnande som jag hade hoppats på även om spänningen fram tills dess är väl uppbyggd, men det är ändå väl avvägt och knyter ihop historien på ett bra sätt.

Om man vill läsa ett välskrivet, gotiskt mysterium kan jag varmt rekommendera The Little Stranger, för den har alla klassiska ingredienser som en riktigt bra gotisk roman ska ha. En förhållandevis lång bok (501 sidor), men en riktig bladvändare som går fort att läsa och som är svår att lägga ifrån sig.

Mer om boken

Läs mer på Goodreads

Köp boken på svenska hos Bokus eller Adlibris

Köp boken på engelska hos Bokus, Adlibris eller Book Depository

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s