Time Stops for no Mouse av Michael Hoeye

9422270

Titel: Time Stops for No Mouse – A Hermux Tantamoq Adventure (sv. titel En mus för alla tider)

Författare: Michael Hoeye

Andra böcker i samma serie: The Sands of Time, #3 No Time Like Show Time och #4 Time to Smell the Roses

Utgivningsår: 1999

Originalspråk: Engelska

Efter att ha läst den 600 sidor långa East of Eden bestämde jag mig för att det var dags för någonting lättare och valde att plocka upp Time Stops for No Mouse, en amerikansk bok som i första riktar sig till läsare i mellanstadieåldern.

Boken handlar om Hermux Tantamoq, en mus i sina bästa år som försörjer sig som klockmakare. Livet går sin gilla gång i det lilla gnagarsamhället han bor i tills den dag då Linka Perflinger stiger in i hans affär. Linka är pilot och lever ett liv fullt av äventyr, men hennes klocka har gått sönder och Hermux får i uppdrag att laga den. Hermux tycker genast om Linka, och när hon inte kommer och hämtar klockan den dag hon lovat blir han orolig för vad som kan ha hänt henne. Hermux vet dock inte att han är något betydligt större än Linka Perflingers mystiska försvinnande på spåren.

Jag tycker att världen som Michael Hoeye bygger upp har helt rätt balans mellan att likna vårt samhälle men ändå ha sina egna charmiga detaljer (som att Hermux har en nyckelpiga som husdjur). Detta lämpar sig mycket bra i en barnbok eftersom författaren inte behöver berätta hur allting fungerar och därmed tråka ut läsaren med långa förklaringar. Det är högt tempo genom hela boken och mysteriet är bra. Jag var lite tveksam till en början om bokens teman, skönhetsoperationer och föryngring, verkligen intresserar läsare i mellanstadieåldern, men jag tycker att det hanteras mycket väl och vävs in snyggt i mysteriet.

Jag som vuxen finner boken underhållande och välskriven och hoppas att de efterföljande delarna i serien är lika bra. Boken finns översatt till svenska och heter då En mus för alla tider, och även om den är slut hos förlaget så finns den säkert att få tag på begagnat eller på bibliotek. En underbar liten bok som rekommenderas varmt till både stora och små.

Mer om boken

Läs mer på Goodreads

Köp boken på engelska hos Bokus, Adlibris eller Book Depository

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s