The House of Mirth av Edith Wharton

14743257

Titel: The House of Mirth (sv. titel Glädjens Hus)

Författare: Edith Wharton

Andra böcker skrivna av samma författare: The Age of InnocenceEthan Frome, Summer, The Custom of the Country m.fl

Utgivningsår: 1905

Originalspråk: Engelska

 

The House of Mirth tar plats i New York City i början av nittonhundratalet och följer den vackra Lily Bart som rör sig i de rika kretsarna även om hon själv knappt har tillräckligt med pengar för att hålla sig kvar i det sällskap hon alltid umgåtts med.

Men trots sina knappa ekonomiska resurser är Lily inte på jakt efter en make som kan försörja henne och hennes extravaganta livsstil, utan tvärtom så verkar äktenskap inte locka Lily alls. I en tid då ogifta kvinnor förväntades vara rena och oskuldsfulla tar Lily Bart ett steg för mycket över gränsen för vad som är acceptabelt, vilket blir början på undergången.

Den här boken var mycket allvarligare och dystrare än jag hade förväntat mig. Jag trodde att Edith Whartons böcker skulle vara underhållande och ganska lättsamma med lite lagom mycket samhällskritik, typ Jane Austen fast hundra år senare, men jag fick lite av en knäpp på näsan av The House of Mirth. Varje gång jag trodde att boken skulle ta en positiv vändning drogs stackars Lily Bart bara ännu längre ner i det mörka djupet, och varje gång man skymtade en potentiell prins på en vit springare som skulle komma till Lilys undsättning red prinsen i fråga förbi.

Det måste vara något oemotståndligt med vackra, högfärdiga kvinnors undergång. Jag har läst ett par andra klassiker i år med samma tema. Anna Karenina, Madame Bovary och The Painted Veil har alla vackra kvinnor i huvudrollen och i alla utom den sistnämnda går den vackra kvinnan under. Det som dock skiljer The House of Mirth (och i viss mån The Painted Veil) från de andra är VARFÖR den hon går under. Whartons bok skuldbelägger inte bara Lily, utan minst lika mycket samhället hon lever i som gör det omöjligt för henne att överleva utan att gifta sig.

Det som jag dock gillar mest med den här boken är Whartons sätt att skriva. Det är en fantastiskt välskriven bok som definitivt bevisar varför Wharton förtjänar det Pulitzer-pris hon vann. Jag kommer utan tvekan att läsa mer av Wharton, nästa bok på önskelistan är The Age of Innocence (Oskuldens Tid).

Mer om boken

Läs mer på Goodreads

Köp boken på engelska hos Bokus, Adlibris eller Book Depository

Advertisements

One thought on “The House of Mirth av Edith Wharton

  1. Pingback: April 2014 | fantastic books and where to find them

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s