We need to talk about Kevin av Lionel Shriver

8192075

Titel: We need to talk about Kevin (sv. titel Vi måste prata om Kevin)

Författare: Lionel Shriver

Andra böcker av samma författare: Big Brother, Post Birthday-World, m.fl

Utgivningsår: 2003

Originalspråk: Engelska

Jag har hört så mycket om den här boken som visade sig vara lika briljant som jag hade hoppats på. Boken handlar om Eva, mamma till en tonårspojke som sköt ihjäl ett antal av sina klasskamrater och en lärare. Men We need to talk about Kevin handlar i första hand inte om massmord utan mest om föräldraskap. Eva och hennes man Franklin bestämmer sig inte för att skaffa barn förrän ganska sent i livet, och i Evas fall av helt fel anledningar. Hon vill egentligen inte ha barn, men Franklins rosaskimrande villa-vovve-volvo-drömmar gör att hon övertygar sig själv om att det ändå är en bra idé.

Graviditeten följs av någon typ av förlossningsdepression, så uppfattar i alla fall jag Evas motvilja att knyta an till sitt barn. Eftersom det är Eva som berättar historien så är det ur hennes ögon vi får lära känna Kevin. Kevin som är tusen gånger jobbigare än andra barn och som skrämmer iväg barnvakter. Kevin som verkar göra det till sin uppgift i livet att förstöra Evas liv.

Boken ställer så många intressanta frågor. Vems “fel” är det att Kevin skjuter ihjäl de där människorna i gymnastiksalen efter skolan när han är sexton år gammal? Är han född ond? Kan barn överhuvudtaget föddas onda? Är det Evas och Franklins fel att Kevin växer upp till den person han blir? Är den onda pojken som Eva ser egentligen inte värre än ett vanligt barn, utan snarare en produkt av dåligt föräldraskap? En annan fråga som i alla fall jag ställer mig är om man verkligen vill ha barn när man kan få barn som Kevin…

Boken är berättad genom brev som Eva skriver till Franklin, och jag som sällan uppskattar brev som berättarform tycker ändå att det är helt rätt för den här boken. Eva tänker tillbaka på sitt liv tillsammans med Franklin och boken växlar därför mellan nutid (efter att Kevin begått massakern) och dåtid.

De sista hundra sidorna är fantastiska, men jag läste dem med en stor klump i magen eftersom man vet vart det hela är på väg. Det var längesen jag läste en bok som jag blev så berörd av, även om man hela tiden vet vad som kommer att hända.

Mer om boken

Läs mer på Goodreads

Köp boken på svenska hos Bokus eller Adlibris

Köp boken på engelska hos Bokus, Adlibris eller Book Depository

Boken har även filmatiserats med Tilda Swinton i rollen som Eva, se trailern här

Advertisements

1 thought on “We need to talk about Kevin av Lionel Shriver

  1. Pingback: Mars 2014 | fantastic books and where to find them

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s