Saving Francesca av Melina Marchetta

82434

Titel: Saving Francesca (sv. titel Francesca)

Författare: Melina Marchetta

Andra böcker av samma författare: Jellicoe Road (finns översatt till svenska med samma titel), Looking for Alibrandi, The Piper’s Son, Finnikin of the Rock m.fl

Utgivningsår: 2003

Originalspråk: Engelska

Efter att ha läst och älskat den fantastiska Jellicoe Road vad det inte någon diskussion om att jag skulle fortsätta utforska Melina Marchettas böcker. Först på tur stod Saving Francesca, den enda av Melina Marchettas böcker förutom Jellicoe Road som finns översatt till svenska.

Boken utspelar sig i Sydney och handlar om sextonåriga Francesca som går på St Sebastian’s, en före detta pojkskola som nyss öppnat portarna för kvinnliga elever. Francesca längtar tillbaka till sin gamla skola och sina gamla vänner som går på en annan skola, men mest kanske hon längtar efter identiteten som hon brukade ha och säkerheten den förde med sig. På St Sebastian’s kan hon inte riktigt hitta sin plats och har svårt att hitta nya vänner.

Francesca har en väldigt ambitiös mamma som är av typen som alltid engagerar sig i allting till hundra procent och som försöker överföra det på sina något mindre entusiastiska barn. En morgon stannar Francescas mamma kvar i sängen och kliver helt enkelt inte upp igen. Francesca tvingas brottas med problemen hemma samtidigt som hon försöker finna sig tillrätta i skolan.

Att Melina Marchetta kan skriva vet vi ju redan om, och det är onekligen hennes fantastiska berättarförmåga som gör den här boken till vad den är, för handlingen är egentligen inte särskilt unik. Men att kunna ta en historia som berättats innan och göra det så här bra tycker jag visar på vilken fantastisk författare Melina Marchetta är.

Och karaktärerna är så oerhört välskrivna. Francesca känns verkligen på riktigt och inte som en förbättrad, attraktivare tonårsversion av författaren själv, något som jag alltför ofta tycker mig stöta på i YA. För att inte tala om killarna. Det här är inga drop dead gorgeous Edward Cullen-pojkar som håller uppe dörrar för damerna utan det här är tonårskillar av den verkliga sorten som ger ifrån sig alla möjliga opassande ljud och diskuterar tjejers fysiska attribut.

Det innebär dock inte att de är fullkomliga svin som bara bryr sig om bröst och rumpor, det innebär bara att de är tonårskillar. Flera av dem visar dessutom upp sina mer mogna sidor, och jag gillar verkligen att det inte bara är Francescas crush Will som beter sig som en normalt fungerande människa utan att de andra killarna också gör det.

På sätt och vis tycker jag att Saving Francesca känns mer lik svenska ungdomsböcker än amerikanska och i viss mån brittiska som följer en så tydlig mall nuförtiden. Karaktärer som är lätta att relatera till och som verkligen skulle kunna finnas på riktigt är så A och O inom svensk ungdomslitteratur, eller svensk litteratur i allmänhet för den delen, medan jag tycker att många karaktärer i amerikansk och brittisk YA har ett litet rosa skimmer runt sig som vanliga tonåringar inte har. Det kan givetvis också ha att göra med att svenska och amerikanska tonåringar inte är olika och att jag som svensk därför har svårare att relatera till amerikanska karaktärer än svenska, men jag tycker att tonåringarna i Marchettas böcker känns mer verkliga än några andra jag har läst på länge.

Extremt välskriven och mycket läsvärd även om den kanske inte riktigt når upp till samma nivå som Jellicoe Road, men vad kan man egentligen begära? Jellicoe Road är den bästa YA jag någonsin har läst, och även om Saving Francesca kanske inte riktigt är på samma skyhöga nivå så är det en riktigt bra bok.

Mer om boken

Läs mer på Goodreads

Köp boken på svenska hos Bokus eller Adlibris

Köp boken på engelska hos Bokus, Adlibris eller Book Depository

Advertisements

One thought on “Saving Francesca av Melina Marchetta

  1. Pingback: Mars 2014 | fantastic books and where to find them

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s