A Monster Calls av Patrick Ness

8621462

Titel: A Monster Calls (sv. titel Sju minuter över midnatt)

Författare: Patrick Ness

Andra böcker av samma författare: The Knife of Never Letting Go (sv. titel Tystnaden i bruset)More Than This, The Crane Wife m.fl

Utgivningsår: 2011

Originalspråk: Engelska

Jag köpte den här boken tidigare i höstas efter att ha bläddrat i den ett antal gånger och läst många positiva recensioner. Dessutom läste jag i slutet av 2013 The Knife of Never Letting Go, den första boken i Patrick Ness Chaos Walking-trilogi som jag tyckte väldigt mycket om.

A Monster Calls handlar om trettonårige Conor som bor tillsammans med sin ensamstående mamma. Conor har det inte helt enkelt i livet utan blir mobbad i skolan av några pojkar i hans klass och han har en ansträngd relation till flickan som en gång var hans vän men som sedan berättade för sina vänner om Conors mamma. Conors mamma som är svårt sjuk i vad jag uppfattar som någon typ av cancer.

Conor plågas av en återkommande mardröm, men en natt är drömmen annorlunda. Klockan sju minuter över midnatt får han besök av ett monster, men inte ett klassiskt monster som är ute efter att skrämmas, för vad kan skrämma en pojke vars största rädsla kan inträffa när som helst, utan för att få Conor att berätta det han vill berätta minst av allt – sanningen.

Det är inte lätt att skriva cancerböcker. Jag tycker att det ofta blir den ena tårdrypande, dramatiska klichén efter den andra, och jag känner att många cancerböcker hyllas just för att de handlar om cancer. Det finns få ämnen man kan skriva om där författaren kan locka fram tårar lika enkelt som om man skriver om cancer, och det är inte så konstigt. Det är en rent ut sagt jävlig sjukdom, orättvis och hemsk på alla sätt och vis, så det är inte så konstigt att man lätt blir berörd. Men eftersom det är lätt att beröra läsaren när man skriver om cancer behöver man inte använda sig av vartenda knep man har för att boken ska bli känslosam. Resultatet blir ofta att boken skriker: “ÄR DU LEDSEN? GRÅTER DU ÄN? SER DU HUR SORGLIG DEN HÄR BOKEN ÄR? DEN HÄR BOKEN ÄR SÅ HIMLA SORGLIG ATT MAN MÅSTE GRÅTA!!!!” Jag har exempelvis en del invändningar mot boken man inte får ha invändningar mot av just den anledningen.

Jag upplever inte alls det här i A Monster Calls, utan det är en enkel och ganska avskalad historia om hur Conor hanterar sin mammas sjukdom och dess konsekvenser. Conor är en helt vanlig pojke, och sättet han reagerar på känns fullständigt normalt för en person i hans ålder. Illustrationerna i boken tycker jag definitivt fyller ett syfte, vilket illustrationer inte alltid gör, men dessa förstärker verkligen stämningen genom hela boken, och den skulle inte vara densamma utan dem.

Jag rekommenderar därför att man inte köper versionen utan illustrationer som är billigare men som förlorar mycket av magin, utan att man faktiskt kostar på sig den dyrare illustrerade utgåvan. Nuförtiden finns dessutom den illustrerade som paperback så det finns ingen anledning att köpa den andra sorten. På svenska finns den endast som inbunden MED illustrationerna och med ett omslag som inte är ett dugg likt det engelska men som också är väldigt fint.

Bokens målgrupp är barn i mellanstadieålder, men det här är definitivt en bok som även äldre läsare kan uppskatta, även om man vanligtvis inte läser särskilt mycket barnlitteratur. Boken får fyra starka stjärnor av mig och jag ser verkligen fram emot att läsa fler böcker av Patrick Ness. More than this står ju och samlar damm i bokhyllan, det kanske är dags att ta sig an den snart?

Mer om boken

Läs mer på Goodreads

Köp boken på svenska hos Bokus eller Adlibris

Köp boken på engelska hos Bokus, Adlibris eller Book Depository

Se den underbara boktrailern här

1 thought on “A Monster Calls av Patrick Ness

  1. Pingback: Januari 2014 | fantastic books and where to find them

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s