Just One Day av Gayle Forman

12842115

Titel: Just One Day 

Författare: Gayle Forman

Andra böcker i serien: #2 Just One Year

Utgivningsår: 2013

Originalspråk: Engelska (finns ej översatt till svenska)

Just One Day är en sådan där bok som bygger på överraskningar, att läsaren inte vet vad som väntar runt nästa hörn, och därför är det lite klurigt att skriva om den här boken. Jag vill inte avslöja för mycket, men ändå tillräckligt mycket för att ge en rättvis bild av boken. Men om du tycker att den här boken låter intressant råder jag dig att inte läsa på för mycket om den, för den kommer till sin fulla rätt om man inte vet vad som kommer hända.

Amerikanska Allyson är arton år gammal, har nyss tagit studenten och befinner sig på en gruppresa för ungdomar i Europa. Resan lider mot sitt slut när gruppen besöker Shakepeares hemstad, Stratford-upon-Avon. Sista kvällen går Allyson och hennes kompis Melanie på en uppsättning av Shakespeares Twelfth’s Night (Trettondagsafton), och Allyson får ögonkontakt med killen som spelar Sebastian.

Dagen efter på tåget mot London stöter Allyson på exakt samma kille som presenterar sig som Willem, och när tåget anländer i London och Melanie nämner att Allyson är besviken över att lämna Europa utan att få se Paris, föreslår Willem en “dygnsutflykt” till Paris. Allyson, som i vanliga fall är den typiska duktiga, skötsamma flickan bestämmer sig för att för en gångs skull göra något impulsivt, och hoppar på tåget mot Paris tillsammans med Willem.

Författaren lyckas måla upp Paris på samma magiska sätt som Stephanie Perkins i Anna and the French Kiss. Boken får mig att vilja åka till Paris, och inte för att se Eiffeltornet och Mona Lisa, utan för att bara få “vara” i Paris. Och inte nog med det, hon lyckas även oerhört väl med karaktärerna.

Jag tycker nämligen att Allyson är en riktigt bra karaktär. Sättet hon reagerar på i olika situationer känns väldigt trovärdigt, och jag kan definitivt sympatisera med henne även om hon fattar en del beslut jag inte tror att jag hade fattat, exempelvis att åka till Paris med en kille man känt i två timmar. Willem tycker jag också är en mycket väl genomtänkt karaktär. Man tycker absolut om honom, men självklart finns det en liten röst längst bak i huvudet som frågar sig om han verkligen bara är en charmig holländsk kille. På tal om det förresten, bonuspoäng till Gayle Forman som skapat ett icke-amerikanskt Love Interest som inte är brittiskt.

Shakespeare löper som en inte särskilt diskret röd tråd genom boken, och ibland är det nästan lite jobbigt hur gärna författaren vill att man ska jämföra med de två pjäser som nämns med handlingen i själva boken. Annars finns det helt ärligt talat inte mycket jag kan kritisera.

Om man vill läsa en riktigt bra YA romance blir det i princip inte bättre än så här. Det är en välskriven bok med väl uttänkt handling och trovärdiga karaktärer. Jag kommer definitivt att läsa den andra boken, Just One Yearoch dessutom har Gayle Formans andra böcker, If I Stay och Where She Wenthoppat upp flera steg på min att-köpa-lista.

Mer om boken

Läs mer på Goodreads

Köp boken på engelska hos Bokus, Adlibris eller Book Depository

Advertisements

2 thoughts on “Just One Day av Gayle Forman

  1. Pingback: December 2013 | fantastic books and where to find them

  2. Pingback: If I Stay av Gayle Forman | fantastic books and where to find them

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s