Anna and the French Kiss & Lola and The Boy Next Door av Stephanie Perkins

17453983

Titel: Anna and the French Kiss

Författare: Stephanie Perkins

Andra böcker i serien: Lola and the Boy Next Door och  Isla and the Happily Ever After (släpps 2014) 

Utgivningsår: 2010

Originalspråk: Engelska (finns ej översatt till svenska)

Jag hade hört så mycket gott om Stephanie Perkins böcker Anna and the French Kiss och Lola and the Boy Next Door att jag till slut gav upp och plockade med mig Anna en dag på biblioteket. Lite lagom läsning att ha på tåget under veckan, tänkte jag. Anna hann dock bara följa med på en enda tågresa, och det var hem samma dag, innan jag hade läst ut den.

Boken handlar om 17-åriga Anna som precis ska börja sitt sista år på High School när hennes föräldrar hux flux skickar iväg henne till Paris för att avsluta sin utbildning där. Anna är inte särskilt glad eftersom hon är nöjd med sitt liv hemma i Atlanta där hon har vänner, ett extrajobb hon trivs med och en potentiell framtida pojkvän. Men till Paris kommer hon i alla fall och träffar en hög nya människor, bland dem Étienne St Clair.

Étienne är på många sätt och vis perfekt. Snygg, trevlig, smart, rik… Dock har han en flickvän, vilket komplicerar saker och ting. Anna är en trovärdig karaktär, hon känns väldigt verklig och är lätt att relatera till.

Det som jag finner så fascinerande med den här boken är att det i princip bara handlar om en kärlekshistoria. Visst finns det några sidospår med vänner och familjerelationer, men förhållandet mellan Anna och Étienne står i centrum hela boken igenom och gör det utan att bli ointressant. Jag menar, det är en YA romance. I Paris. Hur kan den här boken undvika att bli världens största kliché? Det är svårt att skriva en bok som bara handlar om en kärleksrelation och i princip inget annat, ofta håller det inte riktigt som i exempelvis Delirium för att handlingen är för tunn.

Att inget svenskt förlag har valt att översätta Stephanie Perkins lilla romantiska serie förvånar mig lite grann, men det är klart, det här är ju så långt ifrån svensk tonårsrealism man kommer. (Måste verkligen skriva ett inlägg om det någon gång…)

Så om du vill läsa något lättsmält, romantiskt är Anna and the French Kiss ett utmärkt val. Eftersom den är mycket lättläst är det också en bok som är lämplig om man inte är van vid att läsa på engelska. Jag gav den här boken 4 stjärnor på Goodreads, eftersom att den i sin genre är oerhört bra.

Mer om boken

Läs mer på Goodreads

Köp boken på engelska hos Bokus, Adlibris eller Book Depository

                                                                                                                                                  

16101168

Titel: Lola and the Boy Next Door

Författare: Stephanie Perkins

Andra böcker i serien: Anna and the French Kiss och Isla and the Happily Ever After (släpps 2014)

Utgivningsår: 2011

Originalspråk: Engelska (finns ej översatt till svenska)

Lola and the Boy Next Door är en “companion novel” till Anna and the French Kiss, vilket innebär att de går utmärkt att läsa fristående eller i “fel” ordning, men att de ändå hör ihop. Exempelvis är Anna och Étienne med i bakgrunden i Lola.

Lola and the Boy Next Door handlar om tonåriga Lola Nolan, en aspirerande modeskapare i en San Francisco-förort. Lolas liv rullar på ganska bra vid bokens början. Hon håller på att skapa en Marie Antoinette-inspirerad klänning till en skoldans och har en äldre pojkvän som spelar i ett band som hennes pappor inte tycker om, men det är ju helt okej när man är tonåring.

Men helt plötsligt återvänder familjen Nolans grannar som rest land och rike runt i flera år eftersom att deras dotter Calliope tävlat i konståkning. Men nu har de återvänt till San Francisco; Calliope, hennes föräldrar och hennes bror. Cricket. Givetvis finns det lite history mellan Cricket och Lola, och givetvis finns det lite attraktion.

Lola har fler teman än Anna, men de är ganska underutvecklande. En tråd som Stephanie Perkins hade kunnat spinna vidare på är den med Lolas pappor och hennes biologiska mamma. Hela konflikten med Calliope hade också kunnat utvecklas mer, för att inte tala om Lolas relation med Max. Jag tycker att Lolas missnöje mot Cricket känns lite forcerat under större delarna av boken, kanske främst för att jag tycker att det är konstigt att hon är så himla arg på honom från första början.

Jag tycker inte att Lola är lika bra som Anna and the French Kiss. Kanske är det för att mina förväntningar var mycket lägre när jag läste Anna, men även om böckerna har samma känsla så är Lola den svagare av de två. I kategorin YA Romance är den dock klart godkänd, och definitivt underhållande för stunden på det sätt som den här typen av böcker är. Både Anna och Lola är två böcker som är YA Romance och är nöjda med att vara just det. De försöker inte vara något de inte är, och just därför fungerar de så pass väl.

Om du gillade Anna and the French Kiss bör du gilla Lola and the Boy Next Door också, och om du inte läst någon av dem passa på nu så är du i fas tills den avslutande delen i serien, Isla and the Happily Ever After, kommer nästa år.

Mer om boken

Läs mer på Goodreads

Köp boken på engelska hos Bokus, Adlibris eller Book Depository

Liknande böcker

Eleanor & Park av Rainbow Rowell (släpps på svenska i mars 2014)

Just Listen, The Truth About Forever, Along for the Ride eller What Happened to Goodbye av Sarah Dessen (sv. titlar: Blunda och Hoppa, Mitt Perfekta Liv, Mycket Mer Än Så och Du Glömde Säga Hejdå)

The Summer I Turned Pretty av Jenny Han (sv. titel Sommaren jag blev vacker)

2 thoughts on “Anna and the French Kiss & Lola and The Boy Next Door av Stephanie Perkins

  1. Pingback: Fangirl av Rainbow Rowell | fantastic books and where to find them

  2. Pingback: Topp 13 från 2013 | fantastic books and where to find them

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s