Divergent av Veronica Roth

divergentTitel: Divergent

Författare: Veronica Roth

Andra böcker i serien: #2 Insurgent och #3 Allegiant

Utgivningsår: 2011

Originalspråk: Engelska

På samma sätt som bokvärlden svämmades över av vampyr- och varulvsböcker efter framgångarna med Twilight, så finns det numera otaliga dystopiska ungdomsböcker som slåss om att få ta över stafettpinnen från Suzanne Collins omåttligt populära Hungerspelen.

Den hetaste kandidaten att bli den nya Katniss Everdeen heter Beatrice “Tris” Prior, och är huvudperson i Divergent-trilogin som börjar med Divergent och avslutas med den nyss utkomna Allegiant. Divergent har inte fått något stort genombrott hos den breda publiken i Sverige än, men bland “bokfolket” är den väl känd.

Beatrice Prior bor i ett framtida Chicago där befolkningen är indelad i olika fack, bokstavligt talat. I den svenska översättningen har man valt att kalla dessa “fack” falanger (den engelska benämningen är factions). De fem falangerna utgår från personlighetstyper; De Ärliga, De Osjälviska, De Tappra, De Fridfulla och De Lärda. Man växer upp i den falang som ens föräldrar tillhör, men vid sexton års ålder får man genomgå ett test som visar vilken falang man passar bäst i. Man får då välja att antingen stanna kvar i den falang man växt upp eller byta, och därmed lämna allt och alla man känner.

Tris har växt upp hos De Osjälviska och har under hela sitt liv känt att hon inte passar in särskilt väl. Därför är hon ganska inställd på att hennes test kommer visa att hon är bättre lämpad för en annan falang. Under testet tillkommer dock komplikationer som resulterar i en hemlighet Tris måste bära. En hemlighet som skulle kunna få henne dödad…

Jag vill bara börja med att säga att Divergent inte är i klass med Hungerspelen. Det är en bra bok, välskriven och med högt tempo, men så bra som många säger tycker jag inte att den är. Det är en intressant värld Tris lever i, men precis som med många dystopiska YA så är den lite slarvigt uppmålad. Det är svårt att få ett bra grepp om hur samhället fungerar.

Jag vill också säga att även om Divergent och Hungerspelen ständigt jämförs och även om de är samma TYP av bok innebär det inte att Divergent känns som en rip-off, inte alls. Det är en annorlunda handling och karaktärerna är inte särskilt lika om man skrapar lite på ytan.

Jag läste boken på engelska och kan därför inte uttala mig om den svenska översättningen, men det är ingen svårläst bok. Min erfarenhet när det gäller just YA fantasy/dystopiskt som översätts till svenska är att det kan vara lite si och så med kvaliteten. Till översättarnas försvar så kan det inte vara helt lätt att smidigt översätta namnen på falangerna (som på engelska heter Candor, Amity, Dauntless, Abnegation och Erudite) utan att det låter löjligt på svenska.

Sammanfattningsvis tycker jag att om man gillar dystopiskt så är Divergent en av de bättre inom YA-genren. Det är bra action och högt tempo, språket flyter på bra och det går fort att läsa. Jag har i dagarna hämtat ut den andra boken i serien, Insurgent från biblioteket och tänker läsa den under veckan.

Divergent har också blivit film med bland andra Shailene Woodley, Theo James och Kate Winslet (!) och har premiär i mars 2014

Mer om boken

Läs mer på Goodreads

Köp boken på svenska hos Bokus eller Adlibris

Köp boken på engelska hos Bokus, Adlibris eller Book Depository

Se trailern till filmen här, men om du inte har läst boken och inte vill bli spoilad på typ hela handlingen, kolla på teasern istället

Liknande böcker

The Hunger Games av Suzanne Collins

Under the Never Sky av Veronica Rossi

Legend av Marie Lu

Advertisements

4 thoughts on “Divergent av Veronica Roth

  1. Pingback: Delirium av Lauren Oliver | fantastic books and where to find them

  2. Pingback: November 2013 | fantastic books and where to find them

  3. Pingback: Serier | fantastic books and where to find them

  4. Pingback: Allegiant av Veronica Roth | fantastic books and where to find them

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s